Kas yra rūšinė kava?

Kas yra rūšinė kava?

Tikriausiai visi žinome, kad geros savijautos specialistai rekomenduoja dieną pradėti su šilta stikline vandens, tačiau kiek iš mūsų iš tikrųjų pradeda dieną su šiltu vandeniu, o kiek pradeda dieną su kava? Drįsčiau teigti, kad kava nugali prieš šiltą stiklinę vandens. Kavą geriame kiekvieną dieną ir ne po vieną puodelį kavos, tačiau ką žinome apie kavą?

Svarbiausias dalykas, turbūt, kai kalbame apie kavą turėtų būti skonis, tačiau skonis yra labai subjektyvus ir prieš gilinantis į skonio subtilybes, pirmiausiai pakalbėkim apie kavą apskritai - į ką skirstome, kada atsirado ir kas yra svarbu, renkantis kavą. Renkantis kavą, ant kai kurių pakuočių, galime pamatyti žodžių junginį - rūšinė kava


Kas yra rūšinė kava (specialty coffee)?

Rūšinė kava - tai aukščiausios kokybės kavos pupelės, kurias tarptautinė kavos asociacija (​​Specialty Coffee Assosiation, toliau SCA) įvertino 80 ir daugiau balų 100 balų sistemoje. Kavos pupelės, kurios surenka, mažiau nei 80 balų yra vadinamos komercinės kavos ir jų kokybė yra stipriai mažesnė. Taip pat labai svarbu pažymėti, kad rūšinė kava yra stipriai reglamentuojama ir griežtai prižiūrima SCA. Balai yra suteikiami vertinant kavos pupelės išvaizdą, ar nėra defektų, skonį, patį ūkį ir kaip auginama kava. Tad balai susideda iš daug mažų elementų, kurie reikalauja daug darbo ir preciziškumo, todėl rūšinė kava dažniausiai yra brangesnė. Komercinei kavai tiek dėmesio nėra skiriama nei auginant, nei ruošiant. Komercinei kavai naudojamos kavos pupelės renkamos su mašina, todėl gali būti surenkamos ir supuvusios, ir neprinokusios, ir pernokusios kavos uogos, o rūšinei kavai renkamos rankomis tik gražiai prisirpusios uogos. 

Rūšinės kavos pupelės - tai konkrečios kilmės (single origin) iš konkretaus ūkio vienos rūšies kavos pupelės. Visuomet kai renkamės rūšinę kavą, mes net ūkininko vardą galime sužinoti ir net jį pasekti Instagrame, o su komercine atvirkščiai - dažnu atveju tai bus daugybės ūkių mišinys. 

Dar labai svarbus dalykas, o gal net pats svarbiausias, kalbant apie rūšinę kavą yra tai, kad renkantis pupeles iš skirtingų pasaulio regionų, mes galima pajusti net apie 100 įvairiausių skonių, pradedant šokoladu ir baigiant anyžiais, laimu ar net jazminais. Norėdami pajusti kuo aišškesnius kavos pupelės skonius, rūšinė kava yra skrudinama šviesiai ir dažniausiai mažais kiekiais, kad pardavimo lentynose ji būtų kuo šviežesnė. Ir priešingai, komercinė kava skrudinama tamsiai arba labai tamsiai, tam, kad paslėptų kavos pupelėse esančius defektus ir jaustume vieną skonį - kartumą. 

rūšinės kavos vertinimo balai

 

Mūsų kavinėje Coffee spells galima rasti tik rūšinę kavą (specialty coffee) ir visuomet stengiamės turėti mažiausiai 5 skirtingus regionus, kad savo svečius galėtume džiuginti įvairiais skoniais. 

Patys skrudiname kavos pupeles ir mums labai svarbu kokybė, todėl esame nusprendę, kad sieksime, kad visos mūsų skrudinamos pupelės būtų įvertintos ne 80, o 85 ir daugiau balų.

rūšinė kava coffee spells

Grįžti į tinklaraštį